Hem | Spelbranschen | Spel i Sverige | Online spel | Internationellt | Las Vegas | Spelnet.se | Nyheter
 
Spelbranschen
 Historia
 1700-1900
 1901-2000
 2001-
 Idrotten & spel
 Lotteriinspektionen
 Spelberoende
 Spelbolagen
 Staten
 Supervinster
 

Historia:
Svensk spelhistoria år 1700-1900


Lotterifeber

Precis som i de flesta andra länder i Europa greps den svenska kungafamiljen av lotterifeber för att finansiera olika projekt. Gustav lll:s far, Adolf Fredrik (1710-1771) var den förste som hoppade på den europeiska trenden att starta ett lotteri. Ändamålet med lotteriet var att få in pengar till en staty av Gustav ll Adolf. Lotteriet som drog i gång 1757 var det första i sitt slag i Sverige.

Kongl. Nummerlotteriet

1771 blir det skifte på den svenska tronen och Gustav lll (se bild) efterträder sin far. Samma år meddelades från Kungliga slottet i Stockholm att Hans Kungliga Majestät hade gett tillstånd till ett nytt lotteri; som döptes till Kongl. Nummerlotteriet.


Gustav lll"Moraliska vådor"

1773 inrättades ett särskilt ämbetsverk för att organisera lotterierna. Efter fransk modell var det offentliga dragningar och platsen var Slottsbacken i Stockholm. Dragningarna ägde rum var tredje onsdag. Men 1840 är det slutspelat på de svenska lotterierna som läggs ner. Det Kungliga Majestätet som sedan 1818 hette Karl XlV Johan menar att lotteriet medförde "moraliska vådor". Lite förvånande kanske eftersom landsortsgrabben, Jean Baptiste Bernadotte, började sin karriär på Lottofinansierade Militärakademin i Paris, där han var skolkamrat med Napoleon.Spel på hästar förbjöds

Spel om pengar på hästkapplöpningar introducerade officiellt första gången 1893 på en bana utanför Helsingborg. Efter inspiration från USA gick det att spela både på vinnare och plats. Men spelglädjen blev kortvarig fem år senare 1898, förbjöds spel på hästar för att inte bli lagligt igen förrän under det glada 1920-talet.


Penninglotteriet

1897 startades Penninglotteriet av ett konsortium av kända svenskar för att få fram pengar till Stockholmsutställningen. Lotteriet drevs vidare i privat regi i 42 år innan staten tog över det 1939. Det privata konsortiet tjänade under alla dessa år inga pengar på sitt lotteri utan endast på försäljningen av dragningslistor. Överskottet från Penninglotteriet gick till olika projekt i samhället. Vilka bestämde staten. Bland andra fick Nordiska Museet och Stockholms Stadion inför OS 1912 pengar från det privatägda bolaget.


 
Slots i Norden
Bekanta dig med olika villkor för automatspel hos våra grannar och i övriga Europa.

Supervinster
Den största vinsten i Sverige hittills - över 214 miljoner kronor hamnade i Helsingborgstrakten.

Hjälpredan finns
Svårt att reda ut terminologin i nätpoker eller kasino? Gå igenom engelska begrepp som används där innan du "bumpar" istället för att "passa".

 

 

 
 
Spelnet Presents a Film from Earls Court 2010
Fighter.com
 
 
Copyright© 2008 Spelnet.se - Produced by Scandnet.com | Disclaimer