Hem | Spelbranschen | Spel i Sverige | Online spel | Internationellt | Las Vegas | Spelnet.se | Nyheter
 
Spelbranschen
 Historia
 Idrotten & spel
 Lotteriinspektionen
 Spelberoende
 Spelbolagen
 Staten
 Supervinster
 

Idrotts- och folkrörelserna


Spel - en livsnerv för föreningslivet

Ända sedan 1930-talet har föreningslivet och då i första hand Sveriges största folkrörelse, idrotten, finansierat en stor del av sin ungdomsverksamhet via olika spel. Dels genom egna lotterier med allt från tombolalotterier till skraplotter men även via de pengar som kommit via aktivitetsbidrag från först Tipstjänst och därefter Svenska Spel. En annan viktig inkomstkälla genom åren har varit föreningsbingo och på de större orterna det spel som bedrivs i Bingohallar. Introduktionen av Bingolotto 1991 innebar en revolution för föreningarna.

Räddade "nya" spel föreningslivet?

Under senare delen av 1980-talet skedde en omfattande neddragning på många håll av kommunala bidrag och många idrottsföreningar gick på knäna. Introduktionen av nya kommersiella spel som i första hand BingoLotto 1991 och Lyckohjulen 1995 var början till en viktig nydaning. Föreningar fick en ytterligare möjlighet till egenfinansiering.

När Jack Vegas och Miss Vegas väl kom igång innebar detta ytterligare tillskott till i första hand Riksidrottsförbundet och Ungdomsstyrelsen från Svenska Spel årligen närmare 600 miljoner av överskottet.

Föreningarna har tjänat 14 miljarder på BingoLotto

Ungefär 11 000 föreningar säljer BingoLotto runt om i Sverige, och sedan starten har över 1 miljard lotter sålts. Utdelningen till föreningslivet har varit fantastiska 14 miljarder kronor.
Pengar föreningarna använder för att i första hand finansiera och satsa på sin ungdomsverksamhet.


 
Slots i Norden
Bekanta dig med olika villkor för automatspel hos våra grannar och i övriga Europa.

Supervinster
Den största vinsten i Sverige hittills - över 214 miljoner kronor hamnade i Helsingborgstrakten.

Hjälpredan finns
Svårt att reda ut terminologin i nätpoker eller kasino? Gå igenom engelska begrepp som används där innan du "bumpar" istället för att "passa".

 

 

 
 
Spelnet Presents a Film from Earls Court 2010
Fighter.com
 
 
Copyright© 2008 Spelnet.se - Produced by Scandnet.com | Disclaimer